top of page

Ženski vokalni sastav "Luštrin"

Ženski vokalni sastav "Luštrin" čine članice Katedre Čakavskog sabora Kostrena. U Katedri Čakavskog sabora Kostrena više godina postojala je inicijativa za osnivanjem ovakve skupine koja bi djelovala unutar same Katedre, a ujedno obogatila glazbeni izričaj Kostrene. Općina Kostrena prepoznala je ovaj projekt Katedre i izdvojila financijska sredstva kako bi vokalni sastav mogao djelovati pod stručnim vodstvom.
 

"Luštrin" je osnovan u proljeće 2016. godine, čini ga 10 članica, a stručni voditelj je maestro Zoran Badjuk.
 

'Luštrin' je kostrenski naziv za ogrlicu koju su pomorci kupovali svojim suprugama na dar kada bi se vraćali sa "vijaja". Ogrlica je bila deblja i dugačka gotovo do pojasa. Napravljena od staroga zlata imala je poseban sjaj - luštrila se je. Kako je ogrlica išla u nasljeđe, u Kostreni još i danas neke porodice čuvaju luštrin.
 

Ženski vokalni sastav njeguje glazbeni izričaj Kostrene, našega primorskoga kraja, ali izvodi i obrade poznatih vječnih melodija (evergreena).
 

Članice ženskoga vokalnoga sastava"Luštrin" su: Anđelka Rasol, Branka Longin, Tanja Paškvan, Ani Radolović, Magdalena Brozinčević, Danica Ećimović, Borka Radović, Vesna Lukanović, Nataša Klarić i Željka Egredžija.

 

Prvi javni nastup bio je na promociji knjige Igora Stipanovića "Parobrodarstvo Rijeke u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije" 27. listopada 2016. godine.

Zasjao kostrenski Luštrin

Izvor: Naša Kostrena, prosinac 2016., br. 82

 

Deset kostrenskih pjevačica pod stručnim vodstvom maestra Zorana Badjuka već je zabilježilo prve uspješne nastupe

Kostrena je ovoga proljeća dobila poseban Luštrin - ženski vokalni sastav osnovan u okviru Katedre Čakavskog sabora Kostrena s ciljem da njeguje glazbeni izričaj Kostrene i primorskog kraja.

Please reload

bottom of page