top of page
viber_image_2021-12-06_13-19-16-212.jpg

Branka Kržik Longin, AKO RABI, BIT ĆU ŠKOLJKA...OPET PLETEN SNI, 2021. g.

 

''Ako rabi, bit ću školjka…Opet pleten sni'' je nova zbirka pjesama Branke Kržik Longin. Pjesme su pisane kostrenskom čakavštinom, a prožete su zavičajnim i egzistencijalnim motivima. Zbirka je podijeljena u osam tematskih cjelina, kojima je zajedničko ''propitivanje vremena i pamćenja te evociranje trenutaka prošlosti koji su unepovrat prošli te su katkada u svojoj nostalgiji suprotstavljeni ovom turbulentnom, frenetičnom dobu usmjerenom na novac i uspjeh.'' (iz recenzije Dejana Durića)

 

 

Cijena: 60,00 kn

Branka Kržik Longin, KAD MISLI MUČE, 2013. g.

 

"Stranice koju su pred vama obiluju raznolikim modulacijama, a kroz njih Brankinim sjećanjima na ljude, mjesta i običaje, njezinom osjetilnom sadašnjošću i upitanošću nad budućnošću, intimnim razgovorima s dragim joj predmetima i sa samom sobom, reakcijama uma i srca na mijenu koja je uznemiruje, nepretenciozno sročenim refleksijama, druženjima s nebom, morem, valovima, sunčevim zrakama, njezinom opčinjenošću melodioznom čakavštinom…Svakako pozivam ljubitelje čakavske pjesničke riječi na duboki zaron u ovo Brankino more riječi, ne sumnjajući u to da će svatko tko se upusti u tu istraživačku avanturu iz ovoga pjesničkoga mora izroniti s vlastitim komadićem sedefa u ruci." (Marina Biti, urednica zbirke)

 

Zbirka "Kad misli muče" u potpunosti je dostupna na internetu (uz dopuštenje autorice).

 

Cijena: 20,00 kn

 

Katja Šepić Usmiani, VALOVITOST, 2010. g.

 

Autoričina treća zbirka u kojoj je podjednako pjesama štokavskog izričaja i onog čakavskog barbaranskog, proisteklog iz jakog utjecaja djetinjstva provedenog u Kostreni Sv. Barbari. Zbirka je znakovitog naslova kojim se želi ukazati da u životu ne postoji ništa neuzbibano, nego je sve  u kretanju, valovito. Tu autorica najbolje izražava svoj osobni životni stav kad u naslovnoj pjesmi  kaže: "Ja ti nisam prikovana, ni za daski, ni za groti, ni za ljudi ni za stvari, ja ti nisam ankorana va mandraću od bonaci, mane rabi valovitost da me nosi, da me digne povrh kresti...".

 

 

 

Cijena: 15,00 kn

 

Željka Brnić, MOLITVA DUŠE, 2009. g.

 

Posthumno izdanje autorice objavljeno velikim zalaganjem njezinih prijateljica. Zbirka se sastoji od 14 pjesama najednake duljine, a prevladavaju pjesme refleksivne tematike. "Pisala je još kao mala, ispunjala svoju dušu milom joj čakavštinom i ovom zbirkom pjesama poklanja djelić sebe. Da je smrt nije prerano otrgnula, sigurno bi nam autorica podarila još mnogo lijepih stihova." (Anđelka Rasol)

Cijena: 15,00 kn

 

Branka Kržik Longin, PUTI SU ZA PUTOVAT, 2009. g.

 

"Puti su za putovat" treća je pjesnička zbirka Branke Kržik-Longin, jedne od najomiljenijih kostrenskih pjesnikinja. I u svojoj trećoj zbirci pjesama Kržik-Longin ne odustaje od svoje temeljne preokupacije, Kostrene i njezine čakavštine, kojoj ovaj put dodaje i pjesme na standardnom jeziku, kao i haiku formu. Neistražene su i pojedine teme pa se pjesnikinja, osim tradiciji, sve više okreće prema refleksivnosti i po prvi put otkriva tematiku ženske senzualnosti. Kako je, predstavljajući zbriku, kazao urednik knjige Dejan Durić, poetski diskurs Branke Kržik-Longin jednostavan je i nepretenciozan, a predstavlja kombinaciju autobiografskoga i lokalpatriotskoga. Posebno je naglasio dijalektološku vrijednost zbirke "Puti su za putovat". – Svjedoci smo kako danas sve više nestaju autentični čakavski govori pod utjecajem standarda i inojezičnih elemenata, pa osim što nastoje sačuvati jedan mali dio načina života koji je nestao, "Puti su za putovat" svojim specifičnim jezičnim medijem žele zaštititi i taj jezik od zaborava.

Cijena: 15,00 kn

 

Katja Šepić, LEH DA JE I ŠKREBETALJKA, 2003. g.

 

Druga autoričina zbirka – pjesme su pisane na kostrenskoj čakavici, podijeljene u dva dijela. Autorica se u ovom djelu poigrala barbaranskim čakavskim riječima i frazama te ih upotpunila svojim sjećanjima na dane djetinjstva provedenih u Sv. Barbari.

 

 

 

Cijena: 15,00 kn

 

 

 

Branka Kržik Longin, ŠKATULICA, 2002. g.

 

Autoričina druga zbirka koja sadrži pjesme pisane na standardnom jeziku ("Vjetar piše po prozoru")  i na kostrenskoj čakavštini ("Rashitat ću oblaki"). Produhovljene pjesme svrstane su u skupine kao u pretince, kutijice u kojima se nižu impresije, emocije i sjećanja autorice.

 

 

 

Cijena: 15,00 kn

 

bottom of page